May 06 2015

Dassault Systemes förvärvar delar av Modelon

En ny milstolpe för att uppnå ”Ready-to-Experience”-innehåll för modellbaserade system.

23 april 2015 — Dassault Systèmes, skaparna av 3DEXPERIENCE, den världsledande plattformen för att understödja hållbar innovation, offentliggör idag förvärvet av Modelon GmbH, expert inom ”ready-to-experience”-innehåll för modellbaserade system. Modelon grundades i Lund år 2005 och i och med affären säljer huvudföretaget Modelon AB sin andel i den tyska verksamheten.

Modelons mjukvarulösningar bygger på det öppna programspråket Modelica som utvecklades av svenske Hilding Elmqvist. Modelica har länge stötts av Dassault Systèmes för komplex systemutveckling inom ramen för företagets flaggskeppsprodukt CATIA.

Modelon GmbH tillhandahåller lösningar som utvidgar möjligheterna för företag att skapa och experimentera med nästa generations fordon, genom att skapa en unifierad bild av komplexa interaktioner mellan system genom hela design- och utvecklingsprocessen. Detta bidrar till att korta utvecklingsprocessen och validerar och kvalitetssäkrar nya initiativ.

Dessa lösningar är därmed i centrum av arbetet med att modernisera och utveckla fordonsindustrin. År 2030 beräknas elektroniken stå för 50 procent av utvecklingskostnaden för nya fordonsmodeller, på grund av de möjligheter och utmaningar som skapas genom utbredningen av Sakernas Internet och den snabba tillväxten av eldrivna fordon.

Modellbaserad systemutveckling är en nyckelfaktor i den pågående omställningsprocessen. Modelon är sedan många år en strategisk partner till Dassault Systèmes, vars teknologi i samverkan med Modelon GmbH:s expertis bland annat bidragit till att möjliggöra nästa generations elbilar från BMW, i3 och i8.

Förvärvet förstärker Dassault Systèmes portfölj av marknadsledande mjukvara, applikationer och tjänster för upplevelsebaserad produktion; att definiera, konceptualisera och forma virtuella produkter och användarupplevelser som felfritt imiterar verklighetens framtida motsvarigheter.

“Vi välkomnar Modelon GmbH:s experter och högt ansedda lösningar som en del av vårt uppdrag att demonstrera den omvälvande kraften av 3D. Vi ser fram emot att återskapa Modelon GmbH:s framgångar inom transportindustrin på andra marknader, som exempelvis flyg, energi- och processindustri, samt konstruktion”, säger Bernard Charlès, verkställande direktör på Dassault Systèmes.

“Som en del av Dassault Systèmes kan vi utvidga våra tillgångars räckvidd och kraft för att inspirera ekologiskt hållbar produktutveckling som kommer att symbolisera framtidens upplevelsebaserade systemutveckling”, säger Johannes Gerl, vd vid Modelon GmbH.